O-Nie.pl
Swego czasu rozmawiałem z lekarzem na temat odżywiania się, diety i „zdrowego stylu życia”. To była rozmowa z pewnym niekonwencjonalnym lekarzem, który nie boi się wyrażać swoich opinii na temat rady lekarskiej. Sam określał ją mianem „BEZWZGLĘDNEJ MAFII”, co brzmi dość drastycznie, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że sam był jej członkiem.
Kontekstem naszej dyskusji były wyniki badań oraz stan zdrowia ludzi, którzy nie przestrzegają żadnych restrykcyjnych diet. W obliczu narastającej presji ze strony różnych grup nakłaniających do diety niskotłuszczowej, bezsolnej, bezcukrowej, i bezmięsnej, lekarz ten postanowił zbadać osoby o różnych nawykach żywieniowych.
Okazało się, że niektórzy ludzie spożywają wódkę, jedzą dużo wieprzowego mięsa, smażą na smalcu, smarują masłem i zagryzają to wszystko chlebem. Do tego żrą sól, piją herbatę gęstą od cukru – i mimo to, zdrowie badanych było zaskakująco dobre. Wydawało się, że istnieje pewna elastyczność w podejściu do diety, którą wspomagały dobre wyniki badań.
Niewątpliwie temat odżywiania to kwestia kontrowersyjna, która nieuchronnie przyciąga uwagę różnych „ekspertów” i entuzjastów zdrowego stylu życia. W dzisiejszych czasach media szeroko omawiają tę kwestię, jednak trudno jest znaleźć jednoznaczne odpowiedzi.
Chociaż moim celem nie jest promowanie tłustej i alkoholowej diety, to warto zastanowić się nad tym, co naprawdę lubimy jeść, co przynosi nam przyjemność, i jak dostosować swoją dietę do własnych preferencji. Problemem zdaje się być nie tylko to, co jemy, ale również ilość spożywanych produktów. Dodatkowo, proces produkcji żywności jest procederem przestępczym, w którym używa się substancji chemicznych, które nas po woli zabijają.
W dzisiejszych czasach zarówno mięso, jak i warzywa i owoce są często poddawane procesom chemicznym, co stawia pytania dotyczące bezpieczeństwa żywności. To złożone zagadnienie, które wymaga refleksji i świadomego podejścia do wyboru tego, co spożywamy.
A pamiętacie afery lat ’90-ych? „Wściekłe krowy”, „świńska grypa”, ptasia grypa”.
Pamiętam jak wołowiny nikt nie chciał kupować bo bał się choroby, jak wieprzowina kosztowała grosze, a ludzie wybierali piersi z kurczaka. Nagle wszystko się uspokoiło i media przestały nas straszyć śmiercią przed mięsem, a ceny mięsa znowu wystrzeliły. Ale co bałaganu narobili to inna sprawa.
Był tez „Kwiczoł” z „Janosika”, który reklamował margarynę jako substytut masła z hasłem: „Kamę jem i serce mam jak dzwon”. Kilka miesięcy później umarł na serce…
Na załączonym zdjęciu częściowe wyniki badań krwi mężczyzny lat ok. 50, którego dieta oparta jest na wieprzowinie, ziemniaczkach, chlebie, smalcu i innych „niezdrowych” produktach, ale z tzw. swojskiego chowu. Mężczyzna ten pije bimber, wódkę i inne alkohole. Sporo się rusza, nie stroni od świeżego powietrza, od kobiet i rzadko chodzi do lekarza. A jak już przyszedł to lekarz pogratulował mu formy.
Takich ludzi jest całe mnóstwo!
Dodaj komentarz